GESCHIEDENIS

Speelgroep Van Eyck

Een eerste toneelopvoering in Maaseik dateert van 1644 door de studenten van de Paters Kruisheren ter gelegenheid van de prijsuitreiking. Toen reeds nam de stad de bouw van het podium voor haar rekening.

In 1856 werd in Maaseik ‘De Maasgalm’ gesticht, een zang- en toneelvereniging. ‘De Vrije Kunst’ vinden we in 1883. In 1912 wordt de ‘Vriendenkring’ gebouwd en na WOI de ‘Zaal Van Eyck’. Voordien speelden de katholieken nog in het patronaat, de oude dekenij op de Bleumerstraat.

Na ‘Willen is Kunnen’ en ‘Vast als Eyck bij der Mase’ ontstaat naast deze laatste ‘Het Maaseiker Toneel’, maar na onderlinge meningsverschillen wordt de nieuwe toneelvereniging ‘Speelgroep Van Eyck’ in 1953 geboren.  Het trio Antoon Silkens, Gerard Theuwissen en Thieu Smits vormt het dagelijks bestuur van deze nieuwe groep, die zijn thuishaven vindt in ‘De Kring’.  In 1955 start Mimien Hendrix het jeugdtheater met de opvoering van Beertje Boelala.

Met ‘De Blauwe Vogel’, een coproductie tussen Nederlandse toneelgezelschappen en Speelgroep Van Eyck in een regie van Jan Heteren, neemt onze toneelgroep haar intrek in het nieuwe Cultureel Centrum in 1976.
Vanaf dan voert SPVE jaarlijks drie producties op, één door het jeugdtheater in oktober en twee door het ‘groot’ toneel in december en maart.

Regelmatige deelnames aan het Limburgs toneeltornooi, waar we meestal in de  eerste categorie of « uitmuntendheid » belandden, 30 jaar jeugdtheater, deelname aan het landjuweel in 1989, deelnames aan de revues o.l.v. en geschreven door Herman Hendrix, de opvoeringen naar aanleiding van de verkiezingen met « Maan », de historische herbeleving van de inhuldiging naar aanleiding van 150 jaar standbeeld Jan en Hubert Van Eyck  vormden hoogtepunten in onze vereniging.

Maar uiteindelijk houdt het jeugdtheater op te bestaan en ook onze lentevoorstelling trekt steeds minder volk. In de plaats van de voorjaarsvoorstelling van maart-april in het cultuurcentrum schakelt Speelgroep Van Eyck over op eenakteravonden, die plaats vinden in vier horeca-locaties op de Markt. De formule slaat aan bij het publiek en bij de spelers waardoor de sfeer er voor drie avonden goed in zit. Samen met het Davidsfonds nemen we deel aan « De nacht van de Geschiedenis », waarbij we steeds de apotheose op het einde van de avond verzorgen onder leiding van Herman Hendrix.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial